Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2015 15:10 - ЧЕЗ дере здраво кожи! Печели милиони от безумна такса за клиентите
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 18.09.2015 15:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Въедена нова, уж минимална такса от 7 лв. за справка за изразходен ток за предходни месеци, която почти всеки абонат иска, за да е наясно с потреблението си, а и за да кандидатства по програмата за саниране.

 Нова врътка, с която да лапнат милиони, са измислили монополистите от ЧЕЗ, установи разследване на БЛИЦ.
imageimage

За целта е въведена нова уж минимална такса от 7 лв. за справка за изразходен ток за предходни месеци, която почти всеки абонат иска, за да е наясно с потреблението си, а и за да кандидатства по програмата за саниране.

И така ако 1 милион от столичните абонати на доставчика на ток поискат справка за сметките си за ток за три години назад, компанията ще спечели 7 милиона лева!

Безумна промяна в реда, по който се получават подобни справки, създаде драстично неудобство на клиентите.

А и натовари бюджета им, тъй като преди това услугата бе безплатна - все пак става дума за получаване на информация за потреблението им, която клиентите имат право да знаят. От 1 август, за да получите подобна справка, трябва да платите по 7 лева. До тогава всеки можеше да си провери сметките за 36 месеца назад само с въвеждането на абонатния си номер на сайта на компанията и с няколко клика от дома си.
image

Отсега нататък клиентите трябва да отидат в офис на дружеството, да изчакат на големи и бавни опашки, да подадат заявление, после да отидат до конкретна каса на "Изи пей", да платят 7 лева такса и да чакат.

Минимум 2-3 седмици отнема, за да стане готова въпросната справка. Която до този момент се получаваше за секунди! При това всеки трябва да носи със себе си нотариален акт или пълномощно и да представи документ за самоличност. Защо е въведена промяната, която води до тоталното неудобство, попитахме служителка на едно от гишетата в офис на дружеството, аотговорът беше: За да не може друг да злоупотреби с данните ви.

Как може да се злоупотреби с данни за изразходения ток!?

"Например, съседката ми много я интересува колко плащам аз. Открадва ми уведомителното писмо от дружеството от пощенската кутия, взима ми абонатния номер и бърка в електронната система. Вижда колко плащам аз. И тук е интересно как би могла тя да злоупотреби с моите данни за това колко съм платила през последните месеци. Да не би случайно да иде и да ми плати тя сметката!", възмущават се и се чудят препатили клиенти.

В същото време, при условие, че ЧЕЗ се оправдават с мерките за сигурност на клиентите, електронната система на дружеството е като продъдена каца.
image

Всеки, който желае да вижда чужди сметки (интересно за какво ли ще му послужат), може да открадне фактурата на съседа си и да се абонира вместо него за електронна месечна справка без никакви проблеми. Стига да знаете абонатен номер и евентуално оторизационен код, просто се регистрирате и получавате на мейла си справките на комшията.

Очевидно истинската причина за затруднението на клиентите е в събирането на въпросната такса от 7 лева.

И е много изгодно за монополиста да се въведе, тъй като в момента много сгради правят енергийно обследване заради саниране и ремонти.

Всеки лицензиран оценител на енергийната ефективност изисква от етажните собственици да предоставят данни за изразходения ток за три години назад, както и сметките за парно.
image

Така потенциалните потребители на услугата "справка за три години назад" нарастват неимоверно. И ето ти златна мина за дружеството, от което реват нонстоп не един и двама потребители. Чудесна възможност да се дерат още и още кожи!

Пита се какъв труд изразходва една чиновничка от ЧЕЗ, за да кликне веднъж в електронната система и по абонатен номер и име да извади точно за една секунда таблицата със справката за платения ток!? А един лист хартия А 4 за справката струва по-малко от 1 стотинка.




Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1306715
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930