Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2015 09:21 - ЧИЙ ГО ДИРИ „НЕЗАВИСИМИЯТ“ ГЛАВЕН ПРОКУРОР В АМЕРИКАНСКАТА АМБАСАДА?
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Главният прокурор се срещна с посланика на САЩ на изпроводяк…

На 10 юли 2015 г. посланикът на САЩ Марси Рийс се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров в Съдебната палата. Поводът беше отпътуването на посланика от България. Благодарност за добрия диалог и сътрудничество отправи Нейно Превъзходителство към главния прокурор. „Високо ценя професионалния начин, по който Вие винаги сте подхождал по различните теми.“, подчерта посланик Рийс пред г-н Цацаров.
image  image

По време на разговорите беше обсъдена и съдебната реформа. Главният прокурор заяви категоричната си подкрепа за приетата от Народното събрание Стратегия за съдебната реформа и посочи, че ще подкрепи всяка разумна идея, която гарантира върховенството на закона и независимостта на магистратите. Всеки емоционален подход по отношение на съдебната реформа обаче е неприемлив, както и опитите съдебната власт да бъде подчинена на други власти, категоричен беше г-н Цацаров. Той посочи, че промените в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони са необходими за гарантирането на правов ред в защита на българските граждани. Главният прокурор подчерта, че подкрепя разделянето на колегиите във Висшия съдебен съвет, при условие, че няма да има доминиране на политическата квота в нито една от колегиите, а членовете им ще бъдат избирани въз основа на професионалните си качества.
Конструктивният диалог е най-важен, заяви в отговор посланик Рийс. Тя посочи, че антикорупционният закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева, е добра основа за постигане на резултати в борбата с корупцията. Инвеститорите в България се нуждаят от честен процес, каза още Нейно превъзходителство. Съдиите, прокурорите и следователите ще работят по-ефективно, ако бъдат улеснени законодателно, посочи още г-жа Рийс.
image
Като свои приоритети г-н Цацаров посочи темата за борба с тероризма и изготвянето на пакет от мерки – законодателни, административни и финансови, които да са в синхрон с международната практика. Приемането на такива мерки е основа на добър диалог между властите и ще укрепи междуинституционалното и международно сътрудничество, заяви още главният прокурор. В края на близо двучасовата среща посланик Рийс сподели прекрасните си впечатления от България и удовлетворението си от дипломатическия си мандат у нас, пише на сайта на Прокуратурата на Република България.
„Въпреки че България отбелязва забележителен напредък в много насоки след падането на комунизма – като присъединяването към ЕС и НАТО, например, страната може да постигне толкова настоятелно желаните и очаквани от българите икономически растеж и интеграция в международната система само ако има напредък в борбата с корупцията и съдебната реформа.„, изразява позицията си Марси Рийс на страницата на амбасадата във Фейсбук.
Евфемизмът на Марси Рийс избива рибата в Панчарево – „само ако има напредък в борбата с корупцията и съдебната реформа“. Демек „напредък“, пардон, няма. Никакъв. Иначе кадрото на главния прокурор Сотир Цацаров с посланик Марси Рийс е впечатляващо. Едно ни липсва – Христо Иванов, разбира се, пардон за пиниза, а С.Ц. да редне саркастично – „Искам го тук финансовия министър.“. Къде тук – с южно изложение и с климатик от министерството на правосъдието ли?

Швейцарските власти опровергават Цуцаров/От прокуратурата на България започва родната мафия.




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1306963
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930