Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2015 09:36 - НАГЛО : Цивилизованите британци и американци напълниха джобове от робството, а сега техните наследници ни поучават за свобода, равенство, братство и демокрация
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 17.07.2015 09:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Италия изкарва $329 млн. от US база годишно, ние – 0 лв. от 4
image

„Големи робовладелците, хората от „West India“, които са притежавали огромни имоти, от които те привлякоха огромни богатства се появяват в досиетата на Комисията за компенсиране за робите. Човекът, който получи най-много пари от държавата е бил Джон Гладстоун, бащата на викторианския премиер Уилям Гладстон. Платили са му Ј 106 769 компенсация за 2508 роби, което е сегашният еквивалент на около Ј 80 милиона. Като се има предвид тази инвестиция, може би не е изненадващо, че първа реч Уилям Гладстоун в парламента е била в защита на робството.

Записите показват, че 218 мъже и жени, се разглеждат като негова собственост, Чарлс Блеър, прадядо на Джордж Оруел е получил по-скромната сума от Ј 4442 – съвременен еквивалент на около 3 милиона лири. Има и други известни имена, скрити в архивите. Предците на писателя Греъм Грийн, поетът Елизабет Барет Браунинг и архитекта сър Джордж Гилбърт Скот всички са получили обезщетение за роби. Далечен предшественик на Дейвид Камерън също е свързан с подобна практика, но в по-малък мащаб.“

Мдаа … Лесно е когато, прадедите им са трупали богатства от робите, а техните наследници са ги ползвали за образование и културна еволюция, днес да учат тези, които са били роби на една друга империя – Османската, как да си организират и управляват държавицата, в която те се месят отпреди 3 март 1878 г. И не са спрели да го правят чрез техните посланици …
Дали това е цивилизационна помощ или друга форма на зависимост ?!

Продават се мамо : Гърция си продава НЕК, ВиК, пощите, магистрала, летище и хотелите
image

Едно от основните условия за отпускането на нови спасителни средства на Гърция е страната да приватизира редица активи, за да плати част от задълженията си.

Гърция трябва да набере 50 млрд. евро от продажбата на публични активи, а международни финансови анализатори не очакват тази сума да бъде достигната скоро. Публичните активи може би вече не струват толкова, колкото струваха някога, тъй като в последните години за чуждите инвестиции в Гърция има много рискове, пише Washington Post.

Желаещите инвеститори обаче могат да разгледат 10 от най-интересните активи, които предлага за продажба Фондът за развитие на активите на Република Гърция. За съжаление, цени не са обявени.

Ето ги и тях.

1. Минерални извори
Гърция разполага с топли минерални извори. Страната е обявила за продажба четири от тях, а фондът за развитие на активите ги предлага като сериозна инвестиция в „уелнес туризма.“

2. Международното летище на Атина
Гърция притежава 25% от летището, което бе отворено през 2001 г. Фондът продава 30% от него, като останалите дялове са собственост на части компании и няколко фамилии.

3. Компанията за водоснабдяване и канализация на Атина
Компанията държи ексклузивните водни права за областта Атика, в която влиза и Атина. Фондът продава 61% от компанията, чиито акции се търгуват и на борсата в Атина.

4. Бутикови хотели
Тази категория е показателна за разнообразието от индустрии, в които гръцкото правителство е играело активна роля. Предлагат се 15 бутикови хотела в цялата страна, които гръцкото правителство започва да строи през 60-те години, в подкрепа на туризма. Те са красиви и сега се продават.

5. Хеленик Петролиум (Hellenic Petroleum)
Хеленик Петролиум (Hellenic Petroleum) стои зад две трети от капацитета на Гърция за рафиниране на петрол и износ в Кипър, Сърбия, Албания, Македония, Черна гора и България. Малко над 35% от компанията се продава. Нейните акции също се търгуват на борсата в Атина.

6. Хеленик Пост (Hellenic Post)
Хермес поклаща глава, докато гледа надолу от Олимп. Това са гръцките пощи, а 90% от компанията се продават. Тя разполага със 750 пощенски станции в страната и скоро ще бъде приватизирана.

7. Стадионът на мира и приятелството
В спортната зала, която е открита през 1985 г. и е реновирана през 2004 г., играе домакинските си мачове баскетболният отбор на Олимпиакос. Там също така са се провеждали конценрти на звезди като Фил Колинс и Глория Естефан. Залата се намира на 5 километра от Пирея – основното пристанище на Атина. Фондът иска да продаде залата, заедно с правата за строителство около нея.

8. Public Power Corporation (Националната електрическа компания)
Обратно към компаниите за комунални услуги. Електрическата компания има 7.5 милиона абонати в Гърция, която е с население от 11 милиона души. Фондът за развитие на гръцките активи продава 17-процентен дял в компанията.

9. Магистралата Егнатия Одос (А2)
Над една трета от гърците използват тази магистрала, която пресича Северна Гърция от изток на запад. По нея също така минава една трета от БВП на страната и я свързва с Албания, България и Турция. Магистралата е дълга 670 км.

10. Олимпийски активи
Този списък завършва с нещо забавно – три спортни съоръжение от Олимпийските игри от 2004 г. – Олимпийският гребен канал в Схиниас, Олимпийският хиподрум в Маркопулу и Олимпийският център в Галаци. Всичките те се намират в Атина и се продават в комплект. Минусът е, че там се провеждаха състезанията по едни от най-непопулярните олимпийските спортове като гребане, различни конни състезания, тенис на маса и синхронно плуване.




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1305403
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930