Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2015 05:21 - Рашидов размаха пръст на депутатите: Пак оцапахме метеното!
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 872 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 11.10.2015 05:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Депутатът от БСП Валери Жаблянов призова от парламенарната трибуна българската държава да се извини на Тодор Живков.
image

Oтпускането на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията скара депутати

"Тъкмо мислех, че съм горд с един парламент, но българската традиция да оцапаме метеното се прояви", посочи след критиките в пленарна зала министърът на културата Вежди Рашидов. 

Въпреки критиките НС реши петима български творци да получат пожизнени парични награди в размер на 700 лева месечно. Проект за решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията бе подкрепен единодушно със 104 гласа "за".

За особени заслуги към българската държава и нацията по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов ще бъдат наградени оперетната певица Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов, археологът проф. Людмил Гетов, диригентът и композитор Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина. 

Депутатът от БСП Валери Жаблянов призова от парламенарната трибуна българската държава да се извини на Тодор Живков. Името на Живков не бе споменато, но Жаблянов категорично изтъкна, че става дума за ръководителя на Народна Република България, както се наричаше страната ни по негово време.

Социалистът напомни, че Живков е бил съден за това, че е "раздавал апартаменти" именно на такива хора. "Да върнем званията заслужил артист и народен артист, те вървяха със съответните материални придобивки", каза още Жаблянов. Тези звания се даваха на артисти по времето на Живков. Жаблянов каза още, че никой не е наясно по какъв критерий са определени точно имената, които са наградени днес, но все пак заяви, че ще подкрепи решението. Няма система, която обективно да дава преценка за заслугите, алармираха социалистите и попитаха за критерийте, по които се влиза в списъка на Рашидов. 

Министърът му отговори с виц: Един мъж целувал ръцете на всички жени с които се срещал. Попитали го защо, а той отговорил: Все от някъде трябва да се почне. 

От РБ заявиха, че ще гласуват "за", като се надяват тези хора да имат достоен живот. Красимир Каракачанов от ПФ посочи, че също ще подкрепят това решение. "Поздравявам министъра на културата за това негово действие. Всички тези хора, които бяха забравяни и заменяни с чалгаджии най-после да получат признанието на НС. Това е първата крачка, но има и други министерства, които могат да направят предложения за такива хора", каза още Каракачанов.
Красимир Велчев от ПГ на ГЕРБ заяви, че подкрепят подобни инициативи. Той уточни, че това са хора, които са направили доста и се надява обществото да има възможност да покаже, че го цени. Росен Петров заяви от името на БДЦ, че ще подкрепим това решение с ясното съзнание, че се надяват, че това е знак, че държавата се завръща в културата по безспорен начин.
image   image

"Благодаря на целия български парламент, че надхвърлихте малко егото на партийните страсти и днес българските творци да имат една малка възможност да не прекарват тъжни и унизителни старини", каза от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов. "Благодаря за изключително сериозното отношение на Комисията по култура и медии, защото много дълго дебатирахме и за първи път виждам една работеща комисия", заяви Рашидов.




Гласувай:
21



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1305334
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930