Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2015 13:22 - АВТОРЪТ НА ПРОЕКТА “БОРИСОВ” И ГЕРБ
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 1699 Коментари: 2 Гласове:
15

Последна промяна: 04.10.2015 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Проф. Кръстьо Петков е роден през 1943 г. в с. Димово, Видинско. Български учен и политик, от 1986 г. е професор по социология в СУ “Св. Климент Охридски”. Основател и пръв председател на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). Депутат от Коалиция за България в 39 Народно събрание.
image

Участието на институции и имена от САЩ показват, че поръчката идва именно оттам. Не случайно стратезите отвъд океана му прощават както неща от миналото, така и доста негови недостатъци.

– “Държавата – това съм аз” е заглавието на новата ви книга, посветена на премиера Бойко Борисов. Бихте ли нахвърляли в едри щрихи неговия портрет?

– Това е втората ми книга, която е опит за портрет. Първата беше за Симеон Сакскобургготски, но тя беше от друг тип. Към Бойко подходих по друг начин, като човек, който се занимава със социология на политиката, и се опитах да представя неговия портрет в движение, в периода на ставането на проекта “Борисов” и проекта “ГЕРБ”. Претендирам, че от самото начало съм запознат отблизо, след един кратък период на конфронтация с него, с всичко, което се случи. И когато през 2011 г. така брутално и агресивно превзеха всички властови позиции, реших, че съм длъжен да седна и да опиша нещо, което наричам неоавторитаризъм. Не случайно го сравнявам с Орбан и Бъсеску – трите типажа, за които имам достатъчно информация. Ако трябва да кажем кой е Бойко Борисов за българската политика, бих заявил следното: като 32-я премиер на свободна България той обединява в себе си повечето черти на една национална политическа фигура, който владее масите чрез идеите, говоренето и взаимоотношенията на популизма. Когато твърдя, че е популист, обикновено ме питат какъв е – ляв или десен. И тогава разбирам, че хората не знаят какво значи политически популизъм. Той никога не е бил ляв или десен. Популизмът означава да се държиш и да правиш онова, което съответства на очакванията на хората. Той е приемлив за по-голямата част от българите, те си го харесват, те припознават в него себе си и му прощават слабости, които биха простили на себе си. Той е свой човек за мнозинството българи. Да, зная, че има много критици, има и откровени врагове на Борисов, които изтъкват онова, което е недопустимо да се случва в една демократична държава. Но те не предлагат алтернатива. Дошло е времето на исторически период на популизма, който ние изживяваме и той ще отнеме горе-долу толкова време, колкото отне първия преход. Ние сме в началото на втория преход.

– Вие сте първият, който говори за втори преход. Но това не е ли завой към еднолична власт, някаква форма на носталгия към режима на Тодор Живков?

– Не мога да се съглася изцяло с това. Има елемент на носталгия, не са случайни сравненията между Борисов и Живков, както не е случайно и сравнението, което той прави между себе си и Живков, и оценките, които даде за бившия първи. Но по-важно е друго. Народопсихологията и историята на България са такива, че идват моменти, когато разочарованието, песимизмът, отчаянието надделяват и тогава хората търсят силната ръка, близкия до тях по поведение и изказ човек, който показва характер, дори и да бърка. За съжаление това явление не е разкрито докрай. В момента един колега от университета в Илинойс, който е половин българин, пише книга за лидерите, като ги разделя на студени и топли. Той има няколко страници и за Бойко Борисов. Борисов влезе в летописите, не само в бита, всекидневието и фолклора в България. Не може да отричаме този факт. Трябва да го обясним, свързвайки го със сегашното състояние на българската нация, на обществото и на публичните рефлекси у нас.

– Кой е авторът на проекта “Борисов” и ГЕРБ?

– Обяснявам го в книгата си – мозъкът на проекта е политологът Иван Кръстев. Структурата, която беше създадена, за да се катапултира проектът ГЕРБ, е Глобална България. Тези една-две дузини имена в управляващото тяло на Глобална България са средата, гнездото, от което излетя Бойко Борисов. В този смисъл това е стратегически поръчков проект. Участието на институции и имена от САЩ показват, че поръчката идва именно оттам. Не случайно стратезите отвъд океана му прощават както неща от миналото, така и доста негови недостатъци.

Интервю на Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст” 
ЕКСКЛУЗИВНО! Спецакция в Бургас! Откриха хероин и безакцизни цигари във ферибота на порта на Цветелина Бориславова!










Гласувай:
16



1. appen13 - Кръстьо Петков по стар БКП-профсъюзен обичай СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ ЛЪЖЕ МНОГО НАХАЛНО !!!
04.10.2015 15:08
Кръстьо Петков по стар БКП-профсъюзен обичай срещу евро-ЗАПЛАЩАНЕ ЛЪЖЕ МНОГО НАХАЛНО !!!
Криминалният АНТИ-БЪЛГАРСКИ евро-КОЛОНИАЛЕН полит-проект МутроГерб и неговия главатар банкянски "пидал" са ГЕРМАНСКИ АНТИ-ЕВРОПЕЙСКИ проект, финансиран от НЕО-НАЦИСТКАТА ГЕРМАНКА КОЛОНИАЛНА ФОНДАЦИЯ "Ханс Зайдел", която е финансирана пряко от германския федерален бюджет !
цитирай
2. stariatb - 1. По- малкото зло
04.10.2015 18:48
1. По- малкото зло
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1304242
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930