Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2015 08:37 - Пита се – защо шест богати държави в Персийския залив не приемат сирийски бежанци
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 2589 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 07.09.2015 08:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Докато стотици хиляди сирийски бежанци се намират в лагери или рискуват животите си за да достигнат Европа, все повече хора си задават въпроса защо богатите държави от Персийския залив приемат толкова малко от бежанците.

До края на август повече от четири милиона сирийци са напуснали страната си, но много малко от тях са били официално приети от шестте страни, членуващи в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, предава AFP, цитирана от „Фокус“.

Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са дарили милиарди долари в помощ на бежанците, но са изправени пред засилващото се недоволство заради очевидното им нежелание да приемат мигранти.
image

Защо, питат се някои, при една от най-големите миграционни кризи в съвремието всички съседни на Сирия арабски държави, които имат близка култура и религиозни ценности и са толкова близо, колкото и Европа, правят толкова малко, за да помогнат в настаняването на бедстващите хора?

Подобни критични гласове се чуват не само на Запад, но и в самия регион.

Петте най-богати страни от Персийския залив не са приели нито един бежанец.
Властите им се страхуват, че с имигрантите могат да дойдат и терористи. image

Над четири милиона сирийци са били принудени да напуснат домовете си заради вече безкрайната гражданска война в страната им и варварския терор, оставящ кървава следа из Близкия изток. Повечето от тях живеят в претъпкани бежански лагери в Турция, Ливан, Йордания, Египет и Ирак - страни, намиращи се под постоянната заплаха на „Ислямска държава”, а останалата част предприема изпълненото със смъртоносни опасности пътуване към Европа, пише в. "Дейли Мейл".

 Нито една от петте най-богати страни от Персийския залив не е приела и един бежанец

Междувременно, на фона на острия дебат между политиците в Европа относно броя на бежанците, които европейските страни трябва да приютят, супер богатите страни от Персийския залив – Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Кувейт и Бахрейн – отказват да приемат дори и един сирийски бежанец.

 Директорът на международната хуманитарна организация Амнести интернешънъл по правата на бежанците и мигрантите Шериф Елсаид Али описва поведението на въпросните страни като „срамно”. „Поведението на страните от Залива е ужасно от гледна точка на съчувствието и споделянето на отговорността при тази криза... това е позор”, казва той.

 На нито един от над 300 000 бежанци, успели да се доберат до Европа не е било позволено да влезе в сравнително близките страни от Залива, които се намират в горната 50-тка на най-богатите държави в света и чийто общи бюджет надвишава 65 милиарда британски лири, казва арабският експерт Султан Соуд ал Касеми. „Заливът трябва да разбере, че е настъпило времето за промяна в политиката спрямо сирийските бежанци. Това трябва да бъде направено от гледна точка на морална, етиката и отговорността”, казва той.

 Нито една страна от Залива не е подписала Конвенцията за бежанците от 1951 година, която определя, че бежанецът е човек, „намиращ се извън страната си”, защото „се страхува от преследване на расова, религиозна” основа.

 Сирийците, въпреки това, могат да кандидатстват за скъпите туристически визи и разрешителни за работа, за да могат да влязат в богатите страни от Залива, но получаването на такива документи е голяма рядкост, според Би Би Си.

 Въпросните пет страни от Залива са на мнение, че пускането на голям брой сирийски бежанци на тяхна територия ще постави под сериозна заплаха сигурността на гражданите им, защото между имигрантите могат да се укрият и терористи.

Ето от кои африкански страни идват най-много бежанци в Европа

110 000 бежанци от началото на годината в Унгария




Гласувай:
15



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1297926
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031