Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2015 17:57 - Походът на „бедните” от Близкия Изток към Европа
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 1150 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 29.08.2015 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                Походът на „бедните” от Близкия Изток към Европа.

Оформянето на двата основни бежански потока към Европа (през Италия и през Гърция) и нивото на техния интензитет могат да се обяснят чрез икономически причини, които се оформят вследствие на политиката на всяка една отделна европейска държава към бежанците.

След наблюдения и изследване на преминалите на европейска територия стотици хиляди бежанци от Азия и Африка, предимно от Близкия Изток, от различни държавни институции и неправителствените организации може да се направи изводът, че

интензитетът на „балканския път” се е увеличил 10 пъти в сравнение с 2014 г.
image

Така коридорът през нашия регион задмина по интензитет потока, преминаващ през Апенините.

Основната причина за преориентацията на бежанския поток на изток е, че „балканската отсечка” се оформя като „нискотарифна” за разлика от апенинската.

Този статут е резултат не само от ниския жизнен стандарт на избраните страни, но и до голяма степен от политиката на тези страни към бежанците. Освен това основно перо в бюджета на кандидат-бежанеца е сумата за каналджията и препятствието, което трябва да се премине.

Прекосяването на морската шир от Либия до Италия е много по-трудно, рисковано и скъпо, отколкото това от Турция до някой гръцки остров.

image
Още преди години в Италия беше изработен един специфичен подход към бежанците, наречен „решението на Берлускони”, на името на бившия италиански премиер. По негово време беше приет закон, който позволяваше на бежанците да се даде временен престой със стимули те да напуснат територията на Италия. Тази норма е следствие на нежеланието на останалите европейски държави да споделят тежестите от голямата бежанска маса.

Според експерти понастоящем трите балкански държави Гърция-Македония и Сърбия прилагат видоизменено „решението на Берлускони”.

Според направени изчисления за разходите на кандидат-бежанците по балканския маршрут първата сума, от около 500 евро, се харчи в Турция.

Тя се дава най-вече на трафикант. Прекосяването на Гърция, Македония и Сърбия е почти безплатно.

За най-бедните, македонските власти дори осигуряват безплатни влакове, а иначе билетът с редовните железници е 5 евро. По-състоятелните бежанци могат да си позволят и 20 евро за МПС. Оказа се, че някои, по-бедни бежанци са прекосили цяла Сърбия пеша, без да дадат никакви пари. Желанието на кандидат-емигрантите е да имат колкото се е възможно по-малко съприкосновение с каналджии. Последните искат сума, която очевидно не е по джоба на всички. Тази криминална категория хора са необходимото зло, когато желаната за прекосяване държава има по-твърда, не-Берлускони миграционна политика и особено, ако е изградена стена.

По начертания балкански маршрут основно препятствие представлява Унгария. Според бежанците правителството на Виктор Орбан прилага политика, която струва на кандидат-емигрантите за Западна Европа няколко стотин евро. Изграждането на стена, строеж на лагери и извеждането на армията по границата със Сърбия определено не е по вкуса на бежанците. Отделно, поведението на унгарската полиция и най-вече сплашването на бежанците бързо се споделят по социалните мрежи. Това кара отново бежанците да търсят помощта на трафиканти, за да преминат по-лесно Унгария.
Кой какво предсказва за Сирия
image
Журналисти от арабски вестник обясняват случая с намерените от австрийски селянин хладилен камион с 71 трупа на бежанци, дошъл от Унгария, именно със страха на тези хора от унгарската миграционна политика. Кандидат-емигрантите са попаднали в лапите на трафиканта-собственик на камион за пренос на замразени пилета, ливанец с български паспорт, тъй като се знае, че миризмата на хора в хладилните камиони не се долавя от кучетата. По този начин бежанците са преценили, че безпрепятствено ще минат границата. Въпросът е, че хладилникът може да бъде отварян само от вън. Вероятно поради страх от старателна проверка в Унгария шофьорът не е посмял да го отвори дълго време, което е причинило смъртта на бежанците.

Според свидетелски показания на бежанци, последните се стараят да прекосят Унгария без почивка, ако са в МПС. Самите шофьори на подобни незаконни превози отказват да направят почивка. Те карат МПС от Сърбия, директно за Австрия. Все пак Унгария е своеобразна „гара разпределителна” за онези, които не са си осигурили следващия етап от пътя и предварителното посрещане в някоя западноевропейска страна (роднина, приятел или близък). Унгария е държавата, в която „неосигурените” бежанци отново наемат каналджии. Тарифата им варира в диапазона на няколко стотин евро.

Тези съдбоносни за Европа и специално за балканските страни събития изискват решителната намеса на ЕС.
Представяте ли си в каква помийна яма живеем, та и бежанците ни заобикалят
image

Очевидно е, че двете основни приемащи страни, Гърция и Италия не искат да задържат стотиците хиляди бежанци, докато останалите европейски партньори не искат да ги приемат. Поради тази причина на срещата на високо равнище за бежанците във Виена за Берлин и Париж направиха предложение, базиращо върху разграничението между бежанец и емигрант. Акцентът е да се диференцират хората, бягащи от ужасите на войната (сирийците) от стотиците хиляди икономически емигранти, които нямат право на убежище в Европа. Предложението е да се направи списък със „сигурни държави”, т.е. чиито граждани не могат да претендират за бежански статут в Европа. Впоследствие Гърция и Италия да се съгласят да изградят лагери на тяхна територия. В тях европейски екип ще се прави преценката за всеки отделен кандидат-бежанец. Паралелно с това останалите европейски партньори ще се съгласят да поемат своята част от одобрените бежанци. Планът предвижда на първо време ще бъдат ускорени разговорите между Франция, Германия и основните приемащи страни. По-късно към преговорите ще бъдат привлечени и останалите страни-членки на ЕС. Всички онези, които не получат статут, ще бъдат бързо връщани в тяхната родина, тъй като ще бъдат оценени като икономически емигранти.
ДЕМОКРАЦИЯ GB : Затвор, глоби, конфискации за даващи квартири на незаконни имигранти в Англия и Уелс

Видно е обаче, че ще има спорове около статута на отделните кандидати.

Още от сега се вижда, че крайно десните използват определението „емигранти”, докато правозащитните организации - „бежанци”, визирайки това море от хора, търсещи по-добър живот в Европа.
Така или иначе трябва да се предприемат някакви спешни мерки, тъй като невероятно големият бежански поток ще предизвика социални, икономически и вътрешнополитически последствия за приемащите страни.

Пътят към едно ново начало ...



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1304893
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930