Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2015 08:59 - Правозащитна организация припомни на САЩ за мъченията над чернокожите
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.02.2015 06:13


 Докладът е публикуван в момент, когато след няколкото убийства на чернокожи младежи в страната от полицаи отново се повдигна темата за отношението към афроамериканците и расовото профилиране в САЩ.

Само документираните случаи сочат, че близо 4 000 души са били обесени и линчувани без съд и присъда.
image

Линчуването е форма на тероризъм срещу чернокожото население в този период. Тогава расистки организации или отделни лица са бесели, изгаряли и разстрелвали чернокожи, лишавайки ги от правото им на живот. 
image

Цели 246г. в Америка съществуват хора, които „принадлежат“ на своите господари, нямат никакви елементарни човешки права и съществуването им е определено от самите им „господари“ – да им робуват. Милиони чернокожи, „внесени“ от Африка са експлоатирани, продавани като стока и нерядко избивани, тъй като те нямат никакви права и убиването на един роб не било дефинирано като престъпление, нито пък трогвало някой, тъй като това било нещо съвсем общоприето.

Много след като хитлеристите вече не съществуват, а думата „Холокост“ вече означава само и единствено избиването на евреите през ВСВ чернокожите в Америка все още нямат равни права с останалите граждани. Десетилетия след като американците „освобождават“ толкова хора от несправедливите гонения, избивания, затваряния в лагери и отделянето им от обществото на етнически принцип в държавата „освободителка“ все още чернокожите нямат елементарна равнопоставеност с останалите американци. 

Чернокожото население е отделено от белите има пейки, чешми и седалки в градския транспорт „само за цветнокожи“. Цветнокожите нямали право да посещават и заведения, които са „само за бели“. Наказанията били жестоки, а цветнокожите били заплашени от това да попаднат в затвора. Всичко това приключва чак през  1964 г. – след обявяването на Закона за гражданските права.

 

„1919 година е година на активизирането на Ку Клукс Клан. Само през тази една година в южните щати животът си губят 76 души, убити по расистки мотиви. Един от тях е редник Уилям Блейкли, който е бил обесен от расисти, защото носил своята униформа и това ги подразнило“, пише в доклада на организацията.

EJI планират да построят мемориални плочи в южните части на страната, където са избивани цветнокожи, за да напомнят за това какво са преживели и защото днес расовото профилиране все още съществува под някаква форма в Съединените щати.

От организацията припомнят още, че САЩ е страната с най-много затворници на глава от населението и с най-много малолетни лица, излежаващи присъди в поправителните институции. Близо 3 000 деца в САЩ са осъдени на доживотен затвор без право на помилване.

„Деца до 13-годишна възраст са съдени като пълнолетни и осъдени да умрат в затвора,  без да се взима под внимание тяхната възраст или обстоятелствата, при които са извършили нарушение на закона“, пише в доклада на правната организация.

3170 души в Съединените щати очакват изпълнение на смъртната им присъда, сочи статистиката на EJI. Откакто смъртното наказание е възстановено през 1976 година са екзекутирани 1314 мъже, жени и деца, в т.ч. и психично болни чрез разстрел, обесване, смъртоносна инжекция, електрически стол или са били асфискирани, заключават правозащитниците.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1305189
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930