Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2015 06:42 - Любовен роман
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 1728 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 28.01.2015 06:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Или някои хора не са на себе си, а Бойко не знае какви ги говорят – или се върти някаква сложна игра от нашите първенци, специално с Русия. Второто е много малко вероятно – по-скоро някои си дрънкотят, а Бойко чете любовен роман.
image

Борис Бажанов, секретар на Сталин (1923-1928 година), пише в спомените си, че когато Троцки се отегчавал от празните приказки в Политбюро, демонстративно започвал да чете френски любовен роман. Дали не го прави и Бойко? Румяна Бъчварова гордо се пъчи, че той бил спрял три енергийни проекта с Русия. Докато решим дали това е похвално, дни по-късно обаче в правителствената програма пак се говори за „Южен поток“. Какво означава това – вие си отговорете, понеже не искам да съм напълно откровен.
Дали нашите провинциални стратези знаят нещо, което и Путин не знае? Какво би могло да е то? На просия ли са го обърнали – или просто си го дразнят от глупост?

 Подобно несмислено говорене окончателно оскотява публичния език. Когато министри говорят като провалени социолози, това е краят му. Сто пъти ти казват, че няма да има „Южен поток“, а ти продължаваш да се кръстиш във въпросния проект; казват ти да си биеш камшика – пляс, пляс – по посока на прехвалената диверсификация, тоест към Нищото, а ти продължаваш да упорстваш. Това не е игра – а вече изглежда просто като просия, и трябва да го кажем, за да престанат да се умилкват.
Къде е сега онова лапацало Уорлик, който даваше вид, че е американски посланик в София, докато играеше роля в сериала „Стъклен дом“; къде е познавачът на „Ялта“ – дискотеката, а не курорта, където бе разчертано следвоенното европейско равновесие – къде е, да ни каже, как да се диверсифицираме, как точно и през кое столетие.

 Лесното говорене окончателно взе съкрушителна преднина пред смисленото. Живеем във времената на евтиното слово – и то става все по-евтино. Плещят каквото им падне и все има кой да ги поощрява да си плещят – например на лековерните телевизионни водещи сякаш им плащат именно за това. Ние нямаме вече нито един качествен журналист, който да пробие през крепостта на Кремъл и да научи тамошната истина. Нямаме никакъв сериозен източник и във Вашингтон, трябва да разчитаме на посещението на държавния им секретар веднъж на три години – за да му зададат набързо няколко въпроса, банални до противност. Оставили сме съдбоносни за България проблеми да ги мели празната уста на Плевнелиев .
Нормално е човек като Алекс Алексиев например да говори за Русия, но да се упражнява един бивш комсомолски ентусиаст, превърнал се набързо в предприемач, а сетне назначен за президент – това направо е нетърпимо. Бойко трябва да хвърли настрани любовния роман и да му каже на Ентусиаста да зашие устата си, особено за Русия. Този политнеграмотник и подобни на него като нищо ще довлекат украинската Буря насам и тогава пак ще имаме толкова подкрепа, колкото и за Измамата, наричана „енергийна независимост“.
image

 И всички тия скотски приказки ги произвеждат все храненици на здрави комунистически семейства, които сега минават за демократи. Що за държава
направиха, че късният демократ и също толкова закъснял русофоб Плевнелиев да е президент – а Алекс Алексиев дори не успя да влезе в парламента. А каквото и да каже той, колкото и крайно да е то, неизменно спечелва интереса ни, а нерядко и доверието ни. Защото има непритворно страдание в биографията си, има и огромно познание за съветската/руската история; това е човек, който се е ползвал с вниманието на най-висшата американска политика – и той трябва да ни я обяснява, а не някакъв провинциален винкел.
Но вече няма кой да ни доставя прозрения за онова, което ни очаква. А в същото време на някои им текат лигите от желание да се случи Злото на наша територия.
Евтино слово – гарнирано с тлъсти лъжи, това се чува наоколо. Тия дни един „правозащитник“ изтърси, че санкцията, наложена от Комисията за финансов надзор срещу изданията на онзи Прокопиев, била „цензура“, която не се срещала дори и преди 1989 година! Що за идиотщина е това и как изобщо може да се изговори. В ония години неспирно вървеше студена война с цензурата – бяха спирани вестници и предавания, бяха забранявани книги, бяха уволнявани и съсипвани хора. А всичко това днес се шаржира и подценява от бездарници, на които тогава никой не обръщаше внимание, правят го охотно и някои днешни невтасали демократи. И накрая ще изкарат, че България се е пръкнала през 1989 година или – още по-добре – през 1997 година. Тия дни Бойко насъска с шегичката си за жена президент политическия дребосък край него, който вече видимо полага свирепи усилия да го обсеби и подчини. Писах вече за това (в „Уикенд“), но сега да добавя още нещо, може би най-важното.
Защо всъщност човек като Алекс Алексиев няма никакви шансове за президентската канцелария пред един врътлив търговец като Плевнелиев? Отговорът е лесен и няма защо да човъркаме надълбоко в манталитета на днешната ни политическа секта. Хайде, Алексиев е отвъд Голямото море – ами вижте днешната президентска двойка. Защо бе предпочетен Плевнелиев пред Маргарита Попова, която го превъзхожда във всяко отношение, освен в алъш-вериша по паркинзите в Германия? Някакъв неясен предприемач става набързо министър, а сетне и президент – вместо Попова, която има многолетна прокурорска кариера, била е заместник главен прокурор, а сетне и министър на правосъдието. След като притворно плещят за „борба с корупцията“, не е ли за предпочитане да имаме на „Дондуков“ 2 един бивш прокурор и правосъден министър, който със сигурност е лишен от налудното желание да празнослови. А и един човек на закона при всяко положение ще бъде по-лоялен към ония, които са го избрали. Освен това представяте ли си изобщо Попова да се лигави с безпочвените русофобски истерии на Плевнелиев? Или безсрамно да лобира за интересите на бизнес партньорите си?
Ако Плевнелиев изобщо имаше представа за предназначението си, незабавно щеше да напусне наскоро проведения в „Шератон“ „бизнес форум“ на прокопиевци, на който те се самопровъзгласиха за единствено „чистите“ бизнесмени у нас – и то тогава, когато бяха бойкотирани от всички сериозни предприемачески организации у нас. Бойко реагира на това нахалство, но Плевнелиев си премълча – в това време сигурно си е мислил как ще спечели войната с Русия и 
ще влезе на бял кон в Москва Наполеончо сладък. Тия хора и истинските русофоби ще ги направят русофили. Имаше един шокиращ момент от пресконференцията за третата година от мотането на Плевнелиев в президентството: когато Попова заговори за нуждата от социална чувствителност. И то пред президента милионер, който наскоро, според медийни разследвания („Дума“), пак е показал хищнически апетит и е започнал да се чекне край Оперативната програма „Конкурентоспособ-
ност“ и стоте милиона, предназначени за нея. А Попова му предлага да свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да бъде обсъдена социалната политика – представяте ли си такова нахалство…
А пък „чистите“ бизнесмени – опекуни и партньори на президента, отново бяха поощрени от „американците“ (Фондация „Америка за България“), неизвестно по какви критерии – и то в момент, когато българските медии направо изнемогват. Това си е направо 
покушение срещу българския медиен пазар.

 Но ние вече нямаме нито един международник, който да не е зает само да приглася на провокаторите „шарлита“, а да проникне там, където се пренарежда този пазар; човек с характер, който да разнищи аферата със срамното финансиране на някои издания. И всъщност издания ли се финансират само – или и някои площадни начинания?
Питайте за това същата Бъчварова, понеже тя дава вид, че е единственият човек, който е наясно как се финансират медиите. А отгоре на всичко има и някои интересни идеи за тях, макар че засега набързо ги прибра под миндера. Иначе плещенето, включително и за „Южен поток“, ще си продължава.

 Сега пък стана ясно, че правителствената програма щяла да се „обновява“ на всеки шест месеца. Някои хора сякаш имат страховете на наемател, който не си плаща навреме и чака всеки момент да го изритат от квартирата…
Някой ден, ако променят конституцията, трябва да запишат в нея какъв процент несмислено плещене задължително трябва да продуцира един политик.

http://presa.bg




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1297867
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031