Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2014 15:08 - 8 декември - пир по време на чума
Автор: deta7 Категория: Регионални   
Прочетен: 2858 Коментари: 1 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изобилие от алкохол, секс, цигари, марихуана, разврат, повръщане в колкото се може по-луксозни условия, побоища... „Бясно карай на червено, направи за мене нещо откачено. Нещо диво, нетипично, все едно какво, но нека е различно...” С една дума – 8 декември, студентският празник. По български. В колкото по-екстремни условия за живота, толкова по-запомнящо. Сякаш фолк дивата Ивана пее химна на нашенските университетски възпитаници. „Нещо нетипично” се казва неостаряващата песен, която дъни дискотеките из цялата страна още от петък.
image
Днес в държавата има засилени полицейски мерки за студентския празник с цел намаляване броя на тежките ПТП, защо ли? Истината е обаче, че мерките са нужни още от петък вечерта – 4 декември. Защото още оттогава тълпи от младежи, кои студенти, кои по навик от студентските години, заляха най-луксозните дестинации в страната. Забележително! Студентите предпочитат лукса. От 4 звезди нагоре. А хотелската база в топ дестинацията Банско тази година е заета почти на 90%, разказаха пред Фрог нюз заетите в туристическия сектор специалисти.

Иначе сме най-бедната страна в Европа. Но луксът за една нощ, поне привидният, е за предпочитане. Студентския празник се е превърнал в най-голямото безсмислено клише. По-голямо бихме нарекли само абитуриентските балове.

20 000 от бъдещите висшисти са само в Банско от иначе почти 230 000 възпитаници на висшите ни училища. Иначе нямат пари за семестриалните такси, учебници, квартири. Но дори и да е така в най-лошия случай ти остава възможността да се размажеш в някоя квартална кръчма или поне купон в общежитието в Студентски град. И все пак не малко намериха възможност да си платят нощувките с празнична програма за 8 декември, а офертите тръгват от около 130 лв. за 3 нощувки до 300 лв. за празничното куфеене.

Кога е създаден първият български университет обаче се оказа непосилен въпрос за родни възпитаници, сега вече в своята магистърска степен на обучение. Иначе в течение на разговора те проявиха висок дух и въодушевление при въпроса, а какви простотии сте правили? Ооо, ако няма въргал, все едно не си празнувал, т’ва е ясно. Тръгнахме на дискотека едната година, предвождаше ни едно момче, беше тъкмо завършило школата в Симеоново и бачкаше от скоро като полицай. Беше с турбо самочувствие, голям смях. Още на входа имахме проблем, беше се взел много на сериозно, взе да обяснява на охраната, че не е случаен, хич да не го проверяват. Беше с нагласата, че има мега права като е полицай и давай газ, да се напиваме като маймуни.

Едва ни пуснаха в дискотеката. Той се накова първи от всички и на късмет се размина от грандиозен побой на няколко пъти. На всички ходеше и обясняваше, че е полицай. Вече грохнал няколко часа по-късно от яко пиене, ме помоли да го придружа до стаята да си легне, разказа пред Фрог нюз Мартин Мартинов, барман в столично заведение, завършил УниБИТ. След като го придружил до стаята му, новоизлюпеното ченге настояло да бъде заключено, за да е на сигурно, щяло да спи мирно и тихо. Няколко часа по-късно се върнало в дискотеката и с юмручни жестове взело да търси обяснение от компанията си кой го е заключил. А резултатът бил огромна дупка в талашитената хотелска врата, за да се спаси от изолацията.

Друга година забавата завършила с оповръщана и други лай*яни неща вана, като едва свестили на сутринта приятеля си, който намерили в банята. Изводът на компанията бе – абе няма лош опит, станахме специалисти и при даване на първа помощ. Свестявали го, къпали го, накрая бил дори с невиждано пухкава коса.
По стар стил на 8 декември е денят на Свети Седмочисленици, сред които е и Климент Охридски, който е един от покровителите на българското висше образование. Климент Охридски е и името на първото висше учебно заведение в България. На 8 декември 1903 г. в България за първи път студентите празнуват на този ден, когато университетът празнува своята 15-годишнина от създаването си. Макар поводът да е бил друг, младите хора бързо приели предизвикателството да си имат ден. И така до 1944 г., когато празнуването е било отменено. На студентите е „наредено” да почитат 17 ноември – Международния ден на студентите. Празникът е възстановен през 1962 г. През 1994 година е решено 8-ми декември да бъде обявен за неучебен ден за студентите. Предвид тежкият алкохолен маратон, на който се подлагат студентите, едва ли 9 декември е пълноценен учебен ден.

Освен това 8 декември е свързан и със студентските вълнения в Европа. И така е от Великата френска революция до наши дни, както и с убийството на Джон Ленън през 1980 г., но той вече не е на мода за повечето университетски възпитаници. Знаят по-добре за Ивана.

В CАЩ най-мащабното студентско празненство е в Харвардския университет през февруари, когато младите организират театрални празненства, наречени Hasty Pudding. Това е името на ястието, което се носело традиционно на събранията на студентския клуб от 1795 г. Празникът е организиран като карнавал с костюми. В него участват само представители на силния пол, които изпълняват и мъжки, и женски роли. Обичаят датира от времената, когато привилегията да следват в Харвард е била дадена изключително на момчетата.

В Европа традицията е за весели и шумни забави, но акцентът сякаш отново не е алкохолът. В Португалия през май се отбелязва големият студентски празник Кейма. Започва в полунощ с гръмогласно изпълнение на серенади до паметника на един от кралете на страната. В парковете се изявяват различни музиканти, съпътствани от тържествено шествие на студентите през целия град като всяко висше училище се отличава със собствената си униформа. Празнуващите стигат до голям стадион, където се извършва църковна служба.

Във Финландия студентският празник се отбелязва на 1 май, а абитуриентите получават студентска фуражка, символизираща прехода към живота на възрастните. Празненството започва още на 30 април с поздрав, отправен към младежите от президента на страната.

В Белгия младежите почитат всички празници с неохота, а студентския им химн, създаден преди 6-7 столетия и чийто текст е актуализиран през ХVIII век, се казва: "Нека се радваме, докато сме млади!"

А на нас ни остава да изчакаме дописките на МВР след празника – колко жертви по пътя в следствие на шофиране в нетрезво състояние, сбивания по баровете и дискотеките и недай си боже свади, стигнали до спешното отделение или пък токсикологиите.

Ето и песента на Ивана. Публикуваме я, защото всеки ред от нея звучи актуално, що се отнася за студентския празник у нас:

Какво ще кажеш да се напием
и всички глупави клишета да разбием.
О-о-о, да полудеем тази нощ.

Поне за малко да сме различни,
да сме отракани и даже нелогични.
О-о-о, да полудеем тази нощ.

Тече живота, не виждаш ли
и няма време, разбираш ли?
Води ме някъде тръгваме,
все едно къде.

Припев:
Води ме в някоя квартална кръчма
и поръчвай, пий за мене
и се сбий заради мене.
Всичко живо да ни псува,
от целувките ни бясно да ревнува.
Бясно карай на червено,
направи за мене нещо откачено.
Нещо диво, нетипично,
все едно какво, но нека е различно.
О-о-о, да полудеем тази нощ.

Не искам вече да сме прилични,
да сме порядъчни и вечно романтични.
О-о-о, да полудеем тази нощ.

Поне за малко да сме различни,
да сме отракани и даже нелогични.
О-о-о, да полудеем тази нощ.

Тече живота, не виждаш ли
и няма време, разбираш ли?
Води ме някъде тръгваме,
все едно къде.

Припев: (х2)
Води ме в някоя квартална кръчма
и поръчвай, пий за мене
и се сбий заради мене.
Всичко живо да ни псува,
от целувките ни бясно да ревнува.
Бясно карай на червено,
направи за мене нещо откачено.
Нещо диво, нетипично,
все едно какво, но нека е различно.
О-о-о, да полудеем тази нощ.

О-о-о, да полудеем тази нощ.






Тагове:   Пир,   чума,   студенти,   честит,   време,   празник,


Гласувай:
12



1. fascindoo - Prorsus omnia...
08.12.2014 16:37
алкохол, секс, цигари, марихуана, разврат, повръщане в колкото се може по-луксозни условия, побоища ... начален упадък в София (древна Сердика, построена е през 177-180 г. сл.Хр. от римските императори Марк Аврелий и Комод)

вино, секс, разврат, повръщане в колкото се може по-луксозни условия (вивариуми), побоища ... пълен упадък на древния Рим (години на пълен упадък 700- 756 г. сл.Хр.)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1304252
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930