Постинг
10.12.2018 10:50 -
Русенско варено - домашно
Една от любимите консерви в миналото ми беше Русенско варено. Пробвал съм много производители, но отдавна онзи вкус е изгубен. Затова си правя сам.
Имайте предвид, че класическата рецепта е само със сол и черен пипер, но понеже винаги е хубаво да добавиш нещо от себе си и за себе си, аз съм добавил малко други подправки.
Нужни са ни:
2 кг. шарено свинско месо
1 килограм телешко
сол - около 12-15 грама на килограм месо, аз ползвам морска
черен пипер - на вкус, но около 12-15 грама за това количество месо
кимион - също на вкус, около 30 грама слагам аз
дафинов лист - 1-2 листа, да не са едри
бахар - няколко зрънца
сминдух на вкус
понякога слагам и едро смлян лют червен пипер, но си отделям бурканчетата, за да не стане фал с децата:)
Месото се почиства от ципите и се мели през ситна решетка. Ако нямате месомелачка можете да помолите в магазина да ви го смелят. Подправките също се смилат ситно (мелничка, кафемелачка, блендер) . Всичко се омесва добре и се оставя около час да си почине. След това пълним в бурканчета, предпочитам тези които са около 400 грама, за се изяжда наведнъж след отваряне. Пълним хубаво бурканчетата, като притискаме, за да не остава въздух. Напълнените до ръба на гърлото, се затварят и се варят два часа. След ваденето се обръщат на капачка и се оставят около час, а след това се съхраняват на тъмно и хладно.
Консумира се намазано на филия, като предястие, мезе за ракия, вино или бира, може да се панира, защото се реже много добре на парчета. Мазнинката, която се образува е страхотна.
Добър апетит!
Имайте предвид, че класическата рецепта е само със сол и черен пипер, но понеже винаги е хубаво да добавиш нещо от себе си и за себе си, аз съм добавил малко други подправки.
Нужни са ни:
2 кг. шарено свинско месо
1 килограм телешко
сол - около 12-15 грама на килограм месо, аз ползвам морска
черен пипер - на вкус, но около 12-15 грама за това количество месо
кимион - също на вкус, около 30 грама слагам аз
дафинов лист - 1-2 листа, да не са едри
бахар - няколко зрънца
сминдух на вкус
понякога слагам и едро смлян лют червен пипер, но си отделям бурканчетата, за да не стане фал с децата:)
Месото се почиства от ципите и се мели през ситна решетка. Ако нямате месомелачка можете да помолите в магазина да ви го смелят. Подправките също се смилат ситно (мелничка, кафемелачка, блендер) . Всичко се омесва добре и се оставя около час да си почине. След това пълним в бурканчета, предпочитам тези които са около 400 грама, за се изяжда наведнъж след отваряне. Пълним хубаво бурканчетата, като притискаме, за да не остава въздух. Напълнените до ръба на гърлото, се затварят и се варят два часа. След ваденето се обръщат на капачка и се оставят около час, а след това се съхраняват на тъмно и хладно.
Консумира се намазано на филия, като предястие, мезе за ракия, вино или бира, може да се панира, защото се реже много добре на парчета. Мазнинката, която се образува е страхотна.
Добър апетит!
„Дунавско варено„ ... сигурен съм, че ще се изненадате.
цитирайgetmans1 написа:
„Дунавско варено„ ... сигурен съм, че ще се изненадате.
Купувал съм си и такова, както и други продукти на фирмата, не мога да си кривя душата, че са едни от най-добрите на пазара. И все пак домашното си е домашно:))