Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2020 09:31 - Златото става отново пари. Доларът си отива
Автор: bojo12345 Категория: Бизнес   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Това, което предвиждаме от 20 години, вече е официално. Световната икономика лети в пропастта.

Капитализмът, като цивилизационна система, се изчерпа. Човечеството се нуждае от нова система – без лихви и кредити.

Пазарната икономика и нейните финанси рухнаха. Защо? Отговорът е прост – защото тя е всичко друго, но не и пазарна.

Лихвите на банките вече са отрицателни. Това го няма даже в ислямските финанси. Нямаше го и в бившите социалистически страни. Основата на капитализма са лихвите, но те вече не дават печалба.

Това не е капитализъм. Някога банките изпълняваха три прости функции – на сейф, счетоводител и на акумулатор на пари за превръщането им в капитал, т.е. банката предоставяше защитено място за физическо съхранение на парите, помагаше за счетоводните разчети на по-големи разстояния, и в неголеми обеми, в размерите на свободните активи, отпускаше кредити срещу лихви.

Това беше и същността на капитализма – постоянното превръщане на парите, а в по-широк смисъл и на ресурсите, в капитал, в актив, носещ печалба. Най-простата му форма беше кредитът. Вземаш един лев кредит, със задължението след известно време да върнеш например два. Ако парите лежат под дюшека или даже на банкова сметка, те не са капитал. Това е пасив, кото става актив само ако се превърне в отпуснат кредит.

Днес нито една от трите функции не работи – банката не е сейф на пари, превръщани в капитал.

Системата се изчерпа. Това е системна криза.

А заедно с нея това е криза на хегемона, който я олицетворява и реализира – през последните 100 години – САЩ, където още през 2008 г. изгърмя ипотечната криза и фалираха такива финансови монстри, като Lehman Brothers, Fanni May, AiG и др.

Оттогава кризата само се задълбочава.

Стигна се до абсурда банките да отпускат кредити при отрицателна лихва – само взимай.

Така се стигна до втория абсурд – различните количествени смекчения, т.е. печатане на пари от въздуха за спасение на банките. Хората станаха излишни във веригата.

И така, в световната финансова система свършиха не само парите, които могат да бъдат конвертирани в капитал, но и по-голямата част от самия капитал, който отиде в токсични балони.

Реален изход от тази ситуация не съществува. Пълен тупик.

Въпросът е на "дали", а "кога".

А това "кога" е в момента пред нашите очи.

Капитализмът лети в пропастта заедно с хегемона САЩ. Така нареченият "черен лебед" е над главите ни.

Кризата съвпада с хрониката на срива на хегемона – САЩ.

Сривът на империите обикновено започна незабележимо, деградирането е бавно и постепенно, докато не се превърне в гръмкия грохот на лавината.

Няколко щрихи само последните седмици.

- В Сирия САЩ бяха изритани за пореден път и най-позорно след Виетнам, Куба, Афганистан, Ирак, Венецуела.

- Малката и горда КНДР изпрати президента на САЩ, както се казва "на разходка в гората". В момента Ким Чен Ун подготвя поредна изненада.

- Годината започна с ултиматума на САЩ към Венецуела – вместо законно избрания президент Мадуро, да бъде призната, тяхната марионетка за президент. Иначе! Иначето обаче не настъпи. 11 месеца по-късно Мадуро е на гости на Путин, Болтън беше уволнен, във Венецуела са кубинците и китайците.

- Онези, които заплашваха "Асад трябва да си ходи" вече даже е неудобно да се споменават, никой не ги помни. Наред е Нетаняху.

- Вербалната агресия беше най-силна срещу Иран, но аятоласите спокойно свалят американски безпилотници, всеки по 150 милиона долара. Когато англичаните арестуваха ирански танкер, Иран арестува два английски. САЩ заплашиха, че ще изпратят самолетоносачи, но се оказа, че от всичките 11 само 2 са в движение. Другите са на ремонт или са потрошени. Тръмп се измъкна и каза, че това е демонстрация на търпение и миролюбие. Аятоласите го гледат намръщено.

- Търговската и митническа война на САЩ срещу Китай, както предвиждахме, се оказа по-лоша за самите САЩ. Търговският им дефицит продължава да расте.

- Роснефт се отказа от търговията с нефт за долари и премина към евро, а с Иран и Венецуела – за рубли.


Заради неиздадени от Вашингтон визи на руски дипломати за сесията на ООН Лавров предложи щаб-квартирата й да бъде пренесена на друго място. Никой не се изненада. Виена е по-добро място и разполага с голяма ООН-инфраструктура.

На този фон за основен престъпник в световната финансова система беше обявен доларът.

Стигна се до извода, че "парите вече не струват нищо". Това обявиха самите САЩ – "парите вече не струват нищо". А това означава, че започва великото парично презареждане.

Добре, ако доларът вече го няма, какво може да го замести? Разбира се, златото, което е единственият реален заместител и може да изпълнява ролята на глобален еквивалент. Това означава връщане към златния стандарт поне в преходния период към съгласувана парична система между националните валути на Китай, Германия, Русия, Иран, Венецуела, РЮА.

Даже представителят на най-старата в Европа банкова система – на Холандия, публично заяви, че ако финансовата система рухне, запасът от злато може да послужи за основа за нейното възстановяване. "Златото укрепва увереността в стабилността и създава чувство за сигурност".

И така, златото "отново ще бъде пари".

Какво имаме на края – от едната страна "парите вече не струват нищо", а от другата страна "златото отново ще бъде пари". Нещата са ясни.

Заради това постоянно следим какво става на световния златен пазар. А там стават невероятни неща. Първото беше, че рухна златният картел. На 26 септември европейските централни банки отказаха да продължат споразумението за съгласувани продажби на злато.

Пазарът на златото най-накрая се освободи от контрола и монопола на Банката на Англия и клана Ротшилд.

На въпроса защо рухна най-мощният в света златен картел, ще се спирам в бъдеще. Сега само ще посоча, че за първи път в историята златният пазар се оказа в "свободно плаване". Прогнозите са, че в близко време борсовите котировки ще пробият 2000 или 3000 долара за унция.

Дали това ще се случи не е ясно, но ясно е, но сега действащи златни борси имат само Китай, Русия и Емирствата, че златото постепенно си връща статута на паричен метал и че утре от борсова стока отново ще се превърне във всеобщ еквивалент и средство за обмен и плащане, което ще е коренен преврат в световната икономика.

Заради това от години ви съветвам купувайте злато и не продавайте земята. А ако имате пари в банките ги изтеглете. И без това нищо не печелите от тях. И защото според последни прогнози до 3 месеца ще фалира всяка трета банка в света, а в България – всяка втора, а може и всяка... първа.

За потвърждение ще ви издам, че най-богатите в момента трескаво се запасяват със злато и с пари в брой под дюшека. Те знаят какво ги очаква.

копие от https://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=291&aid=6


Тагове:   китай,   сащ,   злато,   долари,   рубли,


Гласувай:
7



1. pando - PRIVET
28.02.2020 09:41
ZA ANALIZA!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3631321
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031