Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2007 15:09 - ПЧЕЛЕН МЕД И ПРОДУКТИТЕ ОТ НЕГО
Автор: deta7 Категория: Бизнес   
Прочетен: 5414 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 17.12.2010 16:11


Още от древността се знае, че пчелният мед и пчелните продукти са с много високи хранителни качества и лечебни свойства на растенията ,от които е получен. .Медът прави мъжа тигър в леглото, а жената - разярена тигрица.Той забавя стареенето, предпазва от ракови заболявания, много е ефикасен при простудни заболявания, кашлица и изобщо може да се използва практически при всички болести. Особено полезен е екологичният пчелен мед - без употреба на антибиотици за евентуално лекуване на пчелите и захар за подхранване и дори за преработка в мед.Неговата стойност в Европейския съюз е image-image-

нулева. Пчелният мед се използва широко и в козметиката. Пчелите са се появили около 60 000 г. преди човека, а от рисунки в пещера в Испания е установено,че мед се е събирал и по врeмe на епохата на неолита. Установено е, че преди 6000 г. египтяните са почнали отглеждането в домашни условия на пчелата и дори по емблемите им , а даже и в гробниците на фараоните, се намира изображение на пчела. В написана книга преди 3500 г. от д-р Еберс се препоръчва лечение с мед на чернодробни, бъбречни, очни , жлъчни и др. заболявания, препоръчва се още при изгаряния, лечение на рани, в хирургическата практика. Арабите смятали меда за божи дар, елексир на природата , а в свещената им книга "Корана" пророкът Мохамед казва:"Яжте мед и ще оздравеете". Медът повишава работоспособноста и удължава живота на хората, запазва младостта и изостря разума.

 .                                         - image

    Пчелите събират медът  от всички растения и цветове, които отделят сладък сок.  Восъкът - това са сълзите и цветовете на дърветата, а прополисът се смята за най-чист восък. Нормално има два вида мед - бял и червеникав, като за предпочитане е бялият мед, който дълго време се е смятал за панацея/ универсално лечебно средство/ с високи  антибактериални свойства. Изследван от стотици учени и лекари, чрез продължителни експериментални, клинични и биохимични проучвания, медът си е заслужил славата на универсален лек за млади и стари.
    Пчелната отрова и сега влиза в състава на много модерни лекарства, използвани за лекуване на ревматизъм, артрити, заболявания на периферната нервна система и др.
   Кръстосаното опрашване на растенията и повишаването на доходите  до 200% се дължи единствено на най-големият агроном - пчелата.
                     
 
КОИ СА ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД,   ВИДОВЕ, СВОЙСТВА И КАЧЕСТВА, КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ФАЛШИФИКАЦИИ НА МЕДА?

Основните източници на меда са:                                                                                                                              1/Нектарът на цвета/ воден разтвор на захароза, фруктоза и глюкоза/ , богат на витамини, ароматични и минерални вещества.

image-
2.Маната - за получаване на манов мед с масленозелен до тъмнокафяв цвят цвят и е един от най-търсените,поради високо съдържание на минерални соли, белтъчини, захароза и др.

                                            


Тагове:   пчелен мед,


Гласувай:
10



1. анонимен - всичко е вярно, когато медът е истински
22.03.2009 18:26
Фалшивият и некачественият мед, не само, че не са полезни, ами са и вредни, и опасни, защото:
1. руши здравето на този, който заменя с него захарта и не удовлетворява очакванията за лечебния ефект от употребата му.
2. рушат вярата в лечебната сила на меда
3. рушатъ вярата в народната медицина, която го използва в рецептите си
4. рушат вярата в човека, който го произвежда
5 рушат вярата в човека, който го продава
6. съсипват пазара на меда, отказвайки по-голямата част от желаещите да си купят мед, поради страх от измама или лош късмет.
7. не позволяват медът и неговите коректни производители да получат реалната цена за труда си, поради основателното недоверие в сигурността на качеството му.
Затова най-заинтересованите в разобличаването на недобросъвестните търговци и производители са :
1. купувачите на мед
2. добросъвестните производители
3. добросъвестните търговци.

Те трябва да са обединени от общите си интереси в една небюрократична организация за контрол на качеството на меда, на която да могат да имат основателно доверие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: deta7
Категория: Регионални
Прочетен: 1305969
Постинги: 429
Коментари: 289
Гласове: 543
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930